Morele są małymi soczystymi perełkami, które można zjeść w około dwóch kęsach. Uprawa kilku moreli w sadzie podwórkowym nie jest trudna i może zapewnić obfite roczne zbiory. Jest kilka spraw, o których trzeba wiedzieć, np. dlaczego nawożenie moreli jest ważne, jak oraz kiedy należy to robić, aby uzyskać zdrowe, wydajne drzewa.

Uprawa i nawożenie moreli

Morele mogą być uprawiane w strefach od 5 do 8. Są jednakże bardziej podatne na uszkodzenia spowodowane wiosennymi przymrozkami niż brzoskwinie i nektaryny oraz mogą cierpieć z powodu bardzo gorącego lata. Morele potrzebują pełnego słońca i dobrze drenowanej gleby, ale nie potrzebują zapylaczy. Większość odmian jest samozapylająca, więc można uciec od uprawy tylko jednego drzewa.

Nawożenie moreli nie zawsze jest konieczne. Jeśli zobaczysz odpowiedni wzrost swojego drzewa, możesz nie potrzebować go nawozić. Dobry wzrost to 25 do 50 cm dla nowych drzew i 20 do 25 cm dla drzew dojrzałych i starszych każdego roku.

Kiedy nawozić drzewa morelowe?

Nie należy nawozić młodych moreli w pierwszym roku lub dwóch. Następnie, gdy drzewo zacznie wydawać owoce, można zastosować nawóz azotowy lub taki, który jest charakterystyczny dla owoców pestkowych w okresie wiosennego kwitnienia. Należy unikać stosowania nawozu  później niż w lipcu.

Jak nawozić drzewa morelowe?

Drzewa owocowe częściej potrzebują azotu, jeśli w ogóle potrzebują nawożenia. Jest to zazwyczaj czynnik ograniczający ilość składników odżywczych. W glebie piaszczystej morele mogą mieć niedobór cynku i potasu. Nie jest złym pomysłem przetestowanie gleby przed nawożeniem. Dzięki temu lepiej poznasz, czego naprawdę potrzebuje twoja gleba i drzewo.

Jeśli trzeba nawozić drzewa, należy zastosować około połowy do jednego kubka nawozu dla młodych drzew i jednego do dwóch kubków dla drzew dojrzałych. Ponadto warto zapoznać się z instrukcją stosowania konkretnego nawozu, którego się używa.

Nałóż nawóz wzdłuż linii kroplującej i natychmiast zalej glebę wodą, aby uniknąć utraty składników odżywczych. Linia kroplująca to koło wokół drzewa pod wierzchołkami gałęzi. W tym miejscu deszcz spływa na ziemię, a drzewo najlepiej wchłania zastosowane składniki odżywcze.