Domowe morele są o wiele lepsze niż wszystko, co można kupić w sklepie. Ale jeśli uprawiasz je samodzielnie, musisz zmagać się z wszelkiego rodzaju problemami. Morele są podatne na kilka poważnych chorób i trzeba wiedzieć, jak z nimi walczyć. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o tym, co powoduje brązową zgniliznę moreli i jak ją zwalczać.

Co powoduje morelową zgniliznę?

Morelowa zgnilizna jest spowodowana przez grzyb Monilinia fructicola, który atakuje większość owoców pestkowych. Objawy morelowej zgnilizny zaczynają pojawiać się wiosną, wkrótce po otwarciu kwiatów. Kwiaty brązowieją i obumierają, z ich podłoża wydziela się sok, a na przylegających gałązkach mogą tworzyć się brązowe raki.

Plony będą dużo niższe niż normalnie. Młode morele są zazwyczaj nieuszkodzone, ale w miarę dojrzewania owoców stają się bardziej podatne. Powstają miękkie brązowe plamy, które rozprzestrzeniają się i pokrywają je zarodnikami w postaci proszku. Owoce szybko gniją i mumifikują się, często pozostając przyczepione do łodygi.

Jak zapobiegać powstawaniu brunatnej zgnilizny na drzewie morelowym?

Ponieważ grzyb łatwo się rozprzestrzenia i pozostaje obecny w rakach i zmumifikowanych owocach, ważne jest, aby drzewa były oczyszczone z infekcji. Wszystkie zmumifikowane morele z brązową zgnilizną należy usunąć z drzewa i spod niego, a wszystkie raki usunąć.

Kluczowe znaczenie ma również zwalczanie szkodników, ponieważ ugryzienia owadów uszkadzają owoce i dają grzybowi łatwy dostęp. Opryskiwanie grzybobójcze jest bardzo skuteczne, szczególnie w przypadku moreli, które są szczególnie podatne na brązową zgniliznę w fazie kwitnienia. Zaleca się opryskiwanie raz przed kwitnieniem, a drugi raz podczas kwitnienia, gdy pogoda jest ciepła.